ДВОРІЧАНСЬКА
ЦЕНТРАЛЬНА РАЙОННА ЛІКАРНЯ


Приветствую Вас Гость | RSS
...
Меню сайта
Главная » 2014 » Сентябрь » 8 » 28 липня Всесвітній день боротьби з гепатитами
10:00
28 липня Всесвітній день боротьби з гепатитами

Метою Всесвітнього дня боротьби з гепатитами є підвищення обізнаності населення щодо гепатиту, а також захворювань, до яких він призводить. У цей день увага громадськості звертається на поліпшення профілактики, скринінгу та боротьби з вірусними гепатитами і пов’язаними з ними захворюваннями, на більше охоплення населення вакцинацією проти гепатиту В та її інтеграцію в національні програми імунізації.В Україні щорічно реєструється майже 11-12 тис. випадків вірусного гепатиту.

29 квітня 2013 року Уряд України прийняв Постанову КМУ «Про затвердження Державної цільової соціальної програми профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів на період до 2016 року». Програмою передбачено розвиток наукових досліджень щодо профілактики вірусних гепатитів, допомоги хворим на вірусні гепатити по всіх напрямках (при діагностиці, лікуванні).

Захворюваність в Україні на вірусні гепатити у 2013 році зросла.Ріст захворюваності відбувся майже в усіх регіонах, за винятком Миколаївської, Рівненської, Чернівецької та Черкаської областей. У 2013 році зареєстровано 13748 випадків, у тому числі 1793 – у дітей до 17 років.За 6 місяців 2014 року в  Харківської області зареєстровано 152 випадки гострих вірусних гепатитів проти 106 за аналогічний період минулого року. Серед них дітей до 17 років 21 випадок.

Вірусний гепатит А (ВГА) джерелом вірусного гепатиту А є хвора людина в початковому періоді захворювання. Гепатити А та Е  – це кишкові інфекції. Віруси передаються через забруднену воду, продукти харчування та брудні руки. На гепатит А частіше хворіють діти 7 – 10 років. Його спалахи відбуваються в основному у школах, інтернатах.

Особливо небезпечними через масштаби свого поширення та наслідки, до яких вони призводять, є вірусний гепатит В (ВГВ) і вірусний гепатит С (ВГС), що передаються парентеральним шляхом – через кров та інші біологічні рідини організму інфікованої людини.

Вірусний гепатит В має тяжкий перебіг і може призвести до серйозних ускладнень і навіть смерті. Він є найбільш тяжким і загрозливим типом вірусного гепатиту, оскільки створює високий ризик розвитку цирозу та раку печінки.Гепатит В може мати як гострий, так і хронічний перебіг. На щастя, сьогодні гепатит В є керованою інфекцією, якій можна запобігти за допомогою трикратної вакцинації. Усі немовлята мають отримувати профілактичні щеплення проти гепатиту В. Вакцинація дає майже 95% гарантії  (у дорослих 65-75%) профілактики цього захворювання. Імунітет буде захищати людину принаймні 20 років.

Вірусний гепатит С  часто не має помітних симптомів. За це лікарі називають його «лагідним» або «мовчазним убивцею». Як правило, ця інфекція виявляється випадково, при обстеженні  у вагітних жінок, перед операцією, направленням на лікування до стаціонару тощо. Це пояснюється тим, що гепатит С має гострий перебіг лише у 15% хворих, при цьому рідко бувають  жовтяниця, нудота, блювання. У 60-75% пацієнтів захворювання переходить у хронічну форму, і через 15-20 років призводить до цирозу, а іноді й раку печінки.

         Від гепатиту С (на відміну від гепатитів А і В) вакцину ще не створено. Зробити це дуже складно, оскільки збудник інфекції має високу мінливість. Для лікування  цього захворювання застосовується досить ефективна терапія, але вона дорого коштує,  і багато хворих не можуть отримати належного лікування.

         ЩОБ НЕ ЗАРАЗИТИСЯ ВІРУСОМ ГЕПАТИТУ:

  • Не користуйтеся чужими предметами особистої гігієни – зубними щітками, бритвами, пилочками для нігтів тощо.
  • Уникайте  випадкових статевих контактів, обов’язково використовуйте презервативи.
  • При проведенні татуювання, пірсингу або манікюру (педикюру) у косметичних салонах  звертайте увагу, чи виконує майстер обов’язкову обробку рук антисептиком, чи працює він в одноразових рукавичках. Для всіх маніпуляцій має використовуватись одноразовий або стерильний багаторазовий інструментарій.

Сьогодні  є  можливість  надійно  захистити себе від інфікування вірусними гепатитами А і В, отримавши курс профілактичних щеплень. Для цього використовуються безпечні  і ефективні вакцини. Їх можна придбати в аптечній мережі, зробити щеплення в поліклініці за місцем проживання чи в приватному кабінеті, який має на це дозвіл і ліцензію.

 

 

                                                                      

 

Просмотров: 390 | Добавил: clr | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Поиск
Календарь
«  Сентябрь 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архив записей