ДВОРІЧАНСЬКА
ЦЕНТРАЛЬНА РАЙОННА ЛІКАРНЯ


Приветствую Вас Гость | RSS
...
Меню сайта
Главная » 2014 » Декабрь » 11 » 1 грудня Всесвітній день боротьби зі СНІДом
09:44
1 грудня Всесвітній день боротьби зі СНІДом

1 грудня - Всесвітній день боротьбизіСНІДомaa_snid.png

ВІЛ-інфекція – це повільно прогресуюче інфекційне захворювання при якому зараження  відбувається в результаті статевого акту, ін'єкцій наркотиків і інших препаратів,татуюваннях  та медичних маніпуляцій, що характеризується специфічним ураженням імунної системи з розвитком імунодефіциту, унаслідок чого організм людини стає високосприйнятливим до інфекцій і пухлин, які зрештою призводять до летального наслідку.

ВІЛ-інфекція від виявленнявперше в 1981 р. й дотепер забрала життя понад 24 млн людей, а нині в світі більше 35 млн людей живуть з ВІЛ.

Джерелом інфекції є людина в будь-якій стадії інфекційного процесу. У великій кількості вірус знаходиться в крові, спермі, вагінальному секреті і грудному молоці. Природним шляхом передачі ВІЛ-інфекції є статевий. До інших шляхів належать парентеральниймедичний(при виконанні медичних маніпуляції)  тапарентеральний немедичний(при виконанні татуювань,манікюру) і вертикальний від матері до дитини, який реалізується під час вагітності, пологів і при грудному вигодовуванні.

При укусі комах передача ВІЛ неможлива, тому що збудник в організмі кровосисних комах не розмножується. Побутова передача вірусу при звичайному спілкуванні людей неможлива. ВІЛ не передається через повітря, питну воду і продукти харчування. Шлунковий сік ефективно знешкоджує вірус.

В основі розвитку ВІЛ-інфекції лежить розвиток вторинного імунодефіциту, спричиненногоспецифічною дією вірусу на імунну систему людини. Зараження відбувається при тісному контакті з кров’ю та іншими біологічними рідинами, що містять вірус, і потраплянні вірусовмісного матеріалу безпосередньо у кров або на слизові оболонок. Потрапивши в організм людини, збудник здатний інфікувати багато різних типів клітин, в тому числі клітини крові що відіграють центральну роль у здійснені імунної відповіді на інфекцію яка потрапила до організму.

Інкубаційний період ВІЛ-інфекції триває від 2-3 тиж. до 1 року.

Першими проявами ВІЛ-інфекції є гострий ретровірусний синдром який проходить під маскою звичайного ГРВІ та збільшення кількох груп лімфатичних вузлів. Часто спостерігається скритий перебіг. Без лікування патологічний процес характеризується невпинним наростанням клінічних проявів хвороби аж до смерті.

         Останніми роками намітилася позитивна тенденція, пов’язана із призначенням антиретровірусної терапії, особливо на ранніх стадіях хвороби. Таке лікування запобігає прогресуванню хвороби,зберігаючи стан хронічної повільної інфекції.

Антиретровірусна терапія є невід’ємним компонентом програми надання комплексної медичної допомоги ВІЛ-інфікованим поряд із профілактикою і лікуванням інфекцій які проявляються приімунодефіциті .  Антиретровірусна терапія дає можливість знизити захворюваність і смертність, пов’язану з ВІЛ-інфекцією та дає змогу хворим жити та працювати не зважаючи на свою хворобу.

Головною зброєю в боротьбі з поширенням вірусу є попередження новихвипадків інфікування. У зв'язку з цим, необхідно:

• прийматиправильніщодосвогоздоров'ярішення, намагатисяпротистояти таким факторам ризику, як потреба експериментувати, самоутверджуватисьпідтиском з боку однолітків та наркодільців;

• уникативипадковихстатевихконтактів, бочимбільшесексуальнихпартнерів, тимвищим є ризикінфікування. Застосуванняпрезервативівзначнознижуєможливістьінфікування партнера не тільки ВІЛ, але й збудникамивенеричнихзахворювань, віруснихгепатитів. Купуючипрезервативи, слідзвертатиувагу на строки їхньоїреалізації та наявністьспеціальноїзмазки, щозасвідчуєнапис в анотації - протиінфекційних хворобчи АНТИСНІД.

• сексуальністосунки з особами, щовживають наркотики, здебільшогонеконтрольовані і вже тому небезпечні. За даними статистики 30 - 50 % осіб, щовживають наркотики ін'єкційним шляхом, інфіковані ВІЛ отож, вірогідністьінфікуваннянадзвичайновисока;

• важливо знати, щовагітні ВІЛ-інфікованіжінкиможутьзапобігтинародженнюхворої на ВІЛ-інфекціюдитини, якщо вони якнайранішезвернуться в жіночуконсультацію, для проведенняпрофілактичноголікування.

В КЗОЗ Дворічанська ЦРЛ працює кабінет «Довіра» де ви можете безкоштовноотримати консультування лікаря-інфекціоніста іанонімно та конфіденційно  пройти обстеження на ВІЛ.

Просмотров: 252 | Добавил: clr | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Поиск
Календарь
«  Декабрь 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архив записей