ДВОРІЧАНСЬКА
ЦЕНТРАЛЬНА РАЙОННА ЛІКАРНЯ


Приветствую Вас Гость | RSS
...
Меню сайта
Главная » 2015 » Февраль » 20 » 15 лютого – Міжнародний день онкохворої дитини
10:34
15 лютого – Міжнародний день онкохворої дитини

  Цей день відзначається в Україні з 2003 -го року, за ініціативи допомоги дітям, хворим на рак. Це не день відчаю, а свято перемоги малюків і дорослих , лікарів, родичів хворих і всіх, хто не байдужий до чужого горя.Основна мета цього дня - покращити інформування суспільства про проблеми дитячих онкологічних хвороб.

  Слова " онкологія" та "рак" у кожного з нас викликають якщо не жах, то почуття приреченості, безнадійності.Словосполучення " дитячий рак" важко вкладається у свідомість.Ця хвороба приходить невідомо звідки, здається, що порятунку немає.Але рак можно перемогти.Це небезпечне, важке, але у більшості випадків виліковне захворювання.

   В Україні, як ів більшості країн, уже протягом багатьох років онкологічні захворювання стають головною причиною смертностілюдей. Запорукою успішного лікування онкологічних захворювань вважається своєчасна діагностика.Якщо хвороба виявляється на першій або другій стадіях, лікування часто веде до сприятливого результату. Однак десята частина випадків раку виявляється тільки на третій стадії, а у восьми відсотків дітей його діагностують лише на четвертій стадії.

   Складність полягає у тому,що форм онкологіії дуже багато - близько 200, а хвороба може початися практично в будь - якому органі.У дітей в структурі онкології перше місце займають захворювання кровотворної та лімфатичної систем. Далі йдуть новоутворення центральної нервової системи, м'яких і сполучних тканин, суглобових хрящів і кісток.

  В Україні від раку щогодини помирає 10 людей.Щорічно у світі злоякісні пухлини і лейкози реєструють у більше ніж 160 тисяч дітей, близько 90 тисяч із них помирають. Зі 160 тисяч онкологічних захворювань, які виявляють в українців щороку, близько 1,5 тисячі - у дітей.

     Сьогодні лікування онкохвороб залишається найдорожчим у медицині.В Україні виживають близько 50% дітей із онкологічними захворюваннями , у світі - 66-79%. Проте, якщо 30 років тому в Україні виживало до 10 % дітей, хворих на рак, то сьогодні - більше половини.

     Немає жодної області а Україні,яку б не охопила ця страшна хвороба.Не є винятком і Харківська область.Усі злоякісні захворювання у дітей діляться на дві групи. Перша - онкогематологічні ( лейкоз, лімфома, лімфогрануломатоз).

Діти з цими захворюваннями лікуються в Харківському гематологічному відділенні міської дитячої клінічної лікарні № 16. Друга група - це солідні ( обмежені ) пухлини,які можуть перебувати в будь- якому місці організму. Операції та лікування пухлин органів грудної, черевної та кінцівок проводяться в обласній дитячій клінічній лікарні №1 на базі онкологічного відділення. Пухлини головного мозку лікуються спільно з нейрохірургами, які виконують операції.Певний етап лікування, в залежності від локалізації пухлини, діти проходять у спеціалізованих установах, а потім проходять хіміотерапію у м.Харков.

   Харківщина, у порівнянні з іншими областями, має невисокий рівень онкологічних захворювань у дітей. Та все ж, показники за минулий рік вражаючі.За даними Харківського міського  центру здоров'я, на диспансерному обліку перебувало 95 дітей із  пухлинними захворюваннями кровотворної та лімфатичної тканини. Із них 62 дитини з гострим лейкозом, 6 - із лімфогрануломатозом, 9 - із лімфомою, 8- із гістіоцитозом,7- з мієлодиспластичним синдромом, 3- із апластичною анемією. Число дітей із онкологічними захворюваннями зростає до високих показників, але завдяки поліпшенню якості лікування зменшується смертність.Найчастіше хворіють діти шкільного віку , найнижчі показники дитячої онкологічної захворюваності у дітей до двох років.Поступово йде збільшення кількості захворюваностей, і найвищі показники - в 14 років.

 Найголовнішою проблемою дитячої онкології в Харківській області,як і по Україні в цілому , є  запізня діагностика злоякісних захворювань.Переоцінити важливість цього моменту складно, оскільки діти , на відміну від дорослих, при своєчасній діагностиці мають 70 -80% шансів на повне одужання.

   Симптоми цього грізного захворювання різноманітні, тож при першій підозрі дитину краще прокульсувати у спеціліста - це допоможе врятувати її життя. Діагностувати рак завжди складно.Проблема полягає в тому, щоб батьки вчасно зверталися за медичною допомогою.Основними тривожними симптомами є такі: тривала і безпричинна втрата ваги; часті головні болі, що супроводжуються ранковими блюваннями; набряки, постійні болі в кістках. суглобах, в області спини або в ногах; ущільнення в області живота, шиї, грудей, таза або пахв, збільшення лімфоузлів; поява синців на тілі, синців або висипки на шкірі;часто повторювані інфекційні захворювання ; постійна нудотва або блювота без нудоти; постійна втома і помітна блідість шкіри; періодичне або постійне підвищення температури без видимих на те причин.

  У боротьбі за життя дітей  із онкогічними захворюваннями важливий кожен день, і чим швидше дитина отримає необхідне лікування, тим більше шансів на її одуження.У зв'язку з проблемами закупівлі лікарських засобів для онкологічних хворих на державному рівні, велике фінансове навантаження лягає на плечі батьків, медиків,волонтерів та небайдужих людей у Харківській області та в усьому світі в цілому.

Діти повинні жити!

                                                                                   За матеріалам КЗОЗ"Харківський обласний центр здоров'я".

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                В.КУЧЕР

                                                                                                                                                                                                                                                                                        Лікар - педіатр КЗОЗ " Дворічанська ЦРЛ"

 

 

 

      

Просмотров: 424 | Добавил: clr | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Поиск
Календарь
«  Февраль 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
Архив записей